باورهای نادرست
در مورد سرطان پستان باورهای نادرستی در میان مردم وجود دارد. در ادامه به برخی از این باورها اشاره شده است.
واقعیت این است که برای همه زنان خطر ابتلا به سرطان پستان وجود دارد. در سن بیست تا سی سالگی نیز با وجود کم بودن موارد ابتلا، احتمال ابتلا وجود دارد. حدود هفت درصد از موارد سرطان پستان در سن زیر چهل سالگی اتفاق میافتد.
مصرف شیر و لبنیات باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان میشود.
طی مطالعاتی که در دهههای گذشته انجام شده است، ارتباطی بین مصرف شیر و لبنیات و افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان یافت نشده است.
تنها درصد کمی از تودههایی که در پستانها یافت میشود، سرطانی است. اما اگر تودهای در پستان پیدا کردهاید یا هرگونه تغییری در بافت پستان خود مشاهده کردهاید، باید حتماً جهت انجام معاینه پستان به پزشک مراجعه کنید. این موضوع نباید نادیده گرفته شود. پزشک ممکن است دستور انجام آزمایشهای تصویربرداری دهد تا مشخص شود که توده بیخطر است یا خیر.
مردان به سرطان پستان مبتلا نمیشوند و تنها زنان به این بیماری مبتلا میشوند.
این باور کاملاً غلط است؛ سالانه حدود ۲۱۹۰ مرد به این بیماری مبتلا میشوند و از میان آنها ۴۱۰ نفر در اثر این بیماری فوت میکنند. با اینکه احتمال ابتلا در مردان بسیار کم است، در هر صورت باید معاینه منظم پستان توسط مردان نیز انجام شود و هرگونه تغییری در بافت پستان خود را به پزشک اطلاع دهند. سرطان پستان در مردان معمولاً به صورت یک توده سفت زیر نوک پستان و آریولا (ناحیه تیره رنگ اطراف نوک پستان) یافت میشود. مرگ و میر در اثر سرطان پستان در مردان بیشتر از زنان است؛ به این علت که آگاهی رسانی در رابطه با این بیماری در مردان ضعیف است و اکثر مردان حتی در صورت پیدا کردن توده و مشاهده علائم، پیگیری لازم را انجام نمی¬دهند، به همین دلیل شروع درمان در صورت وجود سرطان به تعویق میافتد.
ماموگرافی اصلیترین روش شناسایی زودهنگام سرطان پستان است. در هنگام ماموگرافی برای ایجاد تصویر بهتر، پستانها بین دو صفحه قرار داده شده و تخت میشوند. برخلاف باور عمومی، این کار باعث ایجاد توده یا پخش شدن سلولهای سرطانی در اثر فشار ناشی از دو صفحه نمیشود. همچنین نگرانی درمورد اثرات مخرب اشعه ایکس که در این روش از آن استفاده میشود وجود دارد؛ اما باید توجه شود که در این روش از میزان بسیار کمی از اشعه ایکس استفاده میشود. مؤسسه ملی سرطان آمریکا اعلام کرده است که صدمات احتمالی ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس بسیار ناچیز است و فواید استفاده از این روش تقریباً همیشه بیشتر از مضرات آن است. معمولاً انجام ماموگرافی به صورت سالیانه از چهل سالگی توصیه میشود. در مورد فواصل مناسب انجام ماموگرافی با پزشک مشورت کنید.
در صورتی به سرطان پستان مبتلا خواهید شد که در خانواده خود سابقه ابتلا به این بیماری را داشته باشید.
با وجود اینکه در زنانی که سابقه سرطان پستان را در خانواده خود دارند احتمال ابتلا به سرطان پستان بالاتر است، اما باید توجه داشت که تنها ۱۰ درصد از زنان مبتلا به سرطان پستان، دارای سابقه خانوادگی هستند و اکثر افراد مبتلا به سرطان پستان فاقد هر گونه سابقه خانوادگی این بیماری هستند.
سرطان پستان برخلاف بیماریهایی نظیر سرماخوردگی واگیردار نیست و از فرد مبتلا به فرد سالم انتقال پیدا نمیکند. سرطان پستان در اثر رشد غیرقابل کنترل سلولهای پستان و انتشار آنها به بافتهای اطراف پستان ایجاد میشود؛ اما میتوان احتمال ابتلا به این بیماری را با در پیش گرفتن سبک زندگی سالم، دانستن عوامل مؤثر در احتمال ابتلا به این بیماری و انجام غربالگری به طور منظم جهت شناسایی زودهنگام آن کاهش داد.
اگر در ژنهای BRCA1 و BRCA2 شما جهش وجود داشته باشد، حتماً به سرطان پستان مبتلا خواهید شد.
طبق نظر مؤسسه ملی سرطان آمریکا زنانی که در خانواده آنها ژنهای جهشیافته BRCA1 و BRCA2 وجود دارد، الزاماً آن را به ارث نبردهاند و به طور قطع نمیتوان گفت که دارای این ژن هستند و این مساله با انجام آزمایش ژنتیک مشخص میشود. در ضمن بروز سرطان در اعضای خانواده، الزاماً ارتباطی با جهش در این ژنها ندارد. اگر فردی ژنهای جهشیافته BRCA1 و BRCA2 را به ارث برده باشد، به این معنی نیست که قطعا به سرطان پستان یا تخمدان مبتلا خواهد شد؛ اما احتمال ابتلا به سرطان پستان در این افراد ۵ برابر بیشتر از افراد دیگر است.
در افرادی که دارای جهش در این ژنها هستند، روشهای پیشگیرانه مختلفی جهت کاهش احتمال ابتلا به سرطان پستان وجود دارد. این روشها شامل مصرف داروی هورمونی یا تصمیم به برداشتن هر دو پستان است؛ معمولاً پس از برداشتن پستانها جراحی دیگری جهت بازسازی آنها انجام میشود. همچنین از آنجایی که روش غربالگری قابل اطمینانی برای شناسایی سرطان تخمدان در مراحل اولیه وجود ندارد، برداشتن تخمدانها یا لولههای فالوپ خود نیز توصیه می¬شود.
محققان مؤسسه ملی سرطان آمریکا ارتباطی بین مصرف دئودورانتها و محصولات ضدتعریق با ابتلا به سرطان پستان پیدا نکردهاند.